This website is using cookies, more info here
To turn them off, follow the steps in our cookie policy
X

menu

Cinematografie vs videografie

Ze zijn beiden hot en happening en hebben alles met video te maken: cinematografie en videografie. Hoewel ze allebei vergelijkbare rollen spelen in de creatieve sector, zijn er toch een aantal cruciale verschillen. In deze blog leggen we je uit waar deze verschillen liggen.

Videografie

De term videografie (ook wel videograaf) wordt ook wel gebruikt voor iemand die met een filmcamera filmopnames maakt. In principe kan iedereen met een camera een (amateur) videograaf genoemd worden. Een videograaf is niet alleen verantwoordelijk voor de bediening van de camera, hij is ook verantwoordelijk voor de belichting en de editing van het materiaal. Wanneer er andere mensen bij betrokken zijn, is dit meestal een klein team.

Cinematografie

Cinematografie is meer dan alleen het opnemen van een video, het omvat een grootschalige productie en wordt vaker gezien als opnemen van een mini film. Het gaat hier meer om het vertellen van een verhaal, dan om het verkopen van een product. Een cinematograaf is meestal onderdeel uit van een creatief team. Hij shoot alleen de film en legt verantwoording af aan de productiemanager. Voor elk onderdeel van de productie zijn er weer andere mensen verantwoordelijk. Denk hierbij aan personen die het licht bedienen of op een later moment special effects toevoegen.

Videografie of cinematografie?

Wanneer je als bedrijfseigenaar voor weinig geld een video voor op je website wilt kun je beter voor een videograaf kiezen. Ga je echter meer voor kwaliteit en wil je meer dan alleen je product verkopen? Dan kun je beter voor een cinematograaf kiezen. Je bent er dan van verzekerd dat zowel het beeld, als het verhaal achter je filmpje van optimale kwaliteit is en dat je (online) een hoop mensen zult raken/beïnvloeden.

Want to know what's going on?

Follow us on social media