Het belang van invisible video effects
Normaal gesproken zijn special effects ontworpen om goed zichtbaar te zijn. Denk aan een dinosaurus of alien die een belangrijke rol in een film of serie vervult. In films en series zijn er echter ook veel effecten die ontworpen zijn om juist niet op te vallen of achteraf verwijderd worden. Deze effecten worden ook wel invisible effects (VFX) genoemd. Wij vertellen je over de verschillende manieren waarop je zaken kunt weglaten of aanpassen en het belang van invisible VFX.
Verschillende vormen
Invisible VFX zorgt voor een gepolijste en foutloze video. Zaken die er niet in horen, kun je door middel van deze techniek verwijderen. Daarnaast kun je bepaalde aspecten een finishing touch geven. Bijvoorbeeld het blinken van goud of het inslaan van de bliksem. Elk aspect van je video zal er door middel van invisible VFX realistisch en foutloos uitzien.
Er zijn meerdere vormen van invisible VFX. Zo is er een categorie waarbij zaken wel in een hoofdshot worden meegenomen, maar niet in een detailshot. Dan bestaat er een vorm van scène herstel waarbij zaken die per ongeluk in beeld gekomen zijn worden verwijderd. Dan zijn er nog effecten die ontworpen zijn om de opname drastisch te veranderen. Bijvoorbeeld een spoorrails van richting laten veranderen of de lucht die opeens een andere kleur krijgt. Een aantal vormen van Invisible VFX die veel gebruikt worden:
1. Wire removal
Vooral in actiefilms worden er draden (wires) gebruikt. Door middel van draden zorg je ervoor dat acteurs door de lucht kunnen vliegen of je de acteurs kunt beschermen. Denk aan een shot op de hoogste verdieping van een gebouw waarbij je niet wilt dat de acteur iets overkomt, of een scene waar je acteur van het gebouw moet springen. Dit kan niet anders dan met stevige kabels om je acteur te beveiligen. Nadien moeten die kabels dan in postproductie verwijderd worden natuurlijk, om zo de indruk te geven dat je acteur echt gesprongen heeft.
2. Rig removal
Rig removal lijkt op wire removal. Een rig is een apparaat dat vaak op een filmset gebruikt wordt om een item omhoog te houden tijdens het filmen. Dit kan vanalles zijn: een paal, tuigje of een kabel met een acteur aan. Soms kan het niet anders dan dat die in beeld komt, maar hij hoort niet thuis in het beeld natuurijk, dus dan moet dit geretoucheerd worden in post-productie.
3. Monitor Replacement
Hoewel het niet onmogelijk is, is het vrij moeilijk om tv-opnames te maken van schermen met zichtbaar bewegende beelden. De belichting op de set moet worden afgestemd met het scherm en de sluiter van de camera moet worden gesynchroniseerd met het raster van het video-beeld. Dat is veel werk en het is eigenlijk veel makkelijker om de scène te filmen met een blanco beeldscherm. Er word dan ook vaak gekozen om een blanco beeldscherm te filmen en nadien de juiste beelden in het scherm te integreren. Een koud kunstje met de juiste software natuurlijk.
4. Reflection removal
Dit spreekt voor zich: je verwijdert de reflectie of schaduw van de camera, crew of microfoon, het is immers niet altijd makkelijk om iedereen tijdens de opnames 100% uit beeld te hebben. Denk maar aan spiegels of ramen,…
Color grading is een must voor elke video
Of je nu een bedrijfsvideo laat maken, een videopresentatie in elkaar steekt of een aftermovie maakt van je event: kies altijd voor een professionele kleurcorrectie. Of zoals Amerikaanse filmmakers het zo fancy noemen: color grading.
Als je geen color grading toepast op je event- of bedrijfsvideo’s, dan mis je eigenlijk een geweldige kans. Een kleurcorrectie zorgt immers voor meer visuele impact: het maakt je video’s levendiger, een pak plezanter om naar te kijken en vooral visueel krachtiger.
Kleurcorrecties: zo belangrijk als een goed script.
Steek kleur in je bedrijfsfilms en je hebt je publiek mee. Kleurcorrecties zijn net zo belangrijk als een goed verhaal. Ook al maak je een aftermovie of bedrijfsvideo, dan nog wil je je kijker een bepaalde sfeer of een specifiek gevoel meegeven. Want zoals we in onze andere blog aangaven, je moet de mensen een kippenvel momentje bezorgen, net zoals met de muziek in je video.
Met color grading stuur je mensen in de richting die jij wil.
Iedereen kijkt liever een film waar een beetje leven in zit, toch? Met eventvideo’s is dat net hetzelfde. Een video die er superstrak uitziet, met frisse kleuren en geweldig veel peps geeft je gewoon goesting om er bij te zijn. Met kleurcorrecties overtuig je dus sneller je publiek. En dát moet het doel zijn van elke video. Ben jij nog niet direct overtuigd? Bekijk dan onze showreel
Lees ook deze blogs