fbpx

Contacteer ons

Social media nog steeds hot voor je marketing

Geschreven door Ingeborg

Als we de media mogen geloven, is social media passé. Niets is minder waar! Mensen zoeken steeds meer online naar informatie. Ook wanneer het over jouw bedrijf gaat, zullen ze eens een kijkje nemen op social media. De informatie die ze hier over jouw bedrijf vinden, zal ook een rol spelen in het uiteindelijke beslissingsproces. Waarom dus niet inzetten op social media om een beter beeld van je bedrijf te schetsen?

Social media marketing is het inzetten van social media kanalen om je bedrijf of merk extra in de kijker te zetten. Er zijn verschillende social media platformen, dus eest zul je moeten achterhalen op welke kanalen jouw doelgroep actief is. Daarnaast zijn er ook heel veel verschillende mogelijkheden qua content. Zo kun je video’s en foto’s delen, maar ook blogberichten of evenementen kunnen worden aangekondigd. Hoewel het inzetten op social media vaak al gratis kan, is het wel nodig om er de juiste aandacht aan te besteden. En dat kan soms wel wat tijd innemen natuurlijk.

De voordelen van social media marketing
  • Meer verkeer naar je website leiden
  • Meer naamsbekendheid creëeren
  • Bredere doelgroep bereiken
  • Goedkoper dan traditioneel adverteren
  • Band opbouwen met trouwe groep volgers
  • Je bedrijf is makkelijk online te vinden

Waarom je social media marketing moet inzetten

Het helpt je je doelgroep te bereiken en te raken 

Social media zijn heel makkelijk in gebruik. Vaak is aanmelden vaak volledig kosteloos. Daardoor zijn ze heel laagdrempelig en toegankelijk voor nieuwe leden. Enorm veel mensen maken gebruik van sociale media. Het is dus een uitgelezen kans om via deze kanalen je doelpubliek te bereiken. Elke gelegenheid die je hebt om je merk in de belangstelling te zetten, is er eentje die je moet benutten. Hoe meer zichtbaarheid je creëert voor je merk, hoe groter de kans dat je potentiële klanten bereikt.

Op sociale media kunnen merken handelen als mensen. Je bedrijf krijgt een stem, een gezicht. Mensen associëren zaken graag met mensen, niet met abstracte bedrijven. Men wil weten wie er verscholen zit achter het logo. Toon dus ook je werknemers.

Het helpt je merktrouw te verhogen

Door actief te zijn op sociale media komen mensen meer in aanraking met content over je merk. Door de juiste posts te plaatsen die interessant zijn voor je doelgroep, voelen klanten zich meer betrokken. Het verhoogt de verkoopkansen van je merk. Wanneer je volgers een keuze moeten maken voor een dienst of product in jouw categorie, zullen ze ook aan jouw merk denken. Het geraakt bij hen als het ware Top-of-Mind. Jouw merk wordt mee in de overweging genomen. Als je berichten op social media hen echt aanspreken, heb je natuurlijk nog een stapje voor. De kwaliteit van je posts doet er dus ook toe. Je plaatst best niet zomaar het eerste het beste bericht, gewoon om maar iets online te kunnen zetten.

Selecteer ook zorgvuldig de social media platformen die je wilt gebruiken. Er is immers een grote verscheidenheid aan social media platformen waaruit je kan kiezen, FaceBook, Instagram, Linkedin,… . Je zult je keuze zorgvuldig en weloverwogen moeten maken. Zomaar de eerste de beste kiezen, is geen goed idee. Zorg ervoor dat je boodschap wordt opgepikt en niet dat het verloren gaat in een stroom van berichten op het verkeerde kanaal. Zoek uit waar je doelgroep zich bevindt en zet daar in. Zomaar kiezen voor verschillende platforms die niet relevant zijn voor jouw merk kan zelfs een averechts effect hebben op je merkbekendheid. Hou hier rekening mee.

Het zorgt voor een hogere conversiegraad

Wanneer je te weinig plaatst zal je hier niet veel profijt aan hebben. Elke blog, afbeelding, video of opmerking die je plaatst, geeft je volgers de kans om te reageren, liken of delen. Deze social media interactie kan leiden tot extra traffic naar je website en dus ook tot meer conversie. Zelfs wanneer er geen hoge click-through-rate is, verbetert je de positie van je merk. Doordat men vaker wordt blootgesteld aan posts over je bedrijf, zal men je bedrijf ook beter onthouden.

Door op regelmatige basis in interactie te treden met je volgers toon je dat bereikbaar bent. Klanten grijpen namelijk vaak terug naar social media wanneer ze een probleem hebben of een compliment willen geven. Soms willen ze ook gewoon meer informatie over je diensten of producten. Via social media kunnen ze snel in contact komen, zonder dat het te formeel voor hen aanvoelt. Een mail sturen of bellen is toch nog te hoogdrempelig voor de meeste mensen. Als je ervoor zorgt dat je op sociale media goed te bereiken bent, zullen klanten sneller overtuigd raken.

Soms plaatsen volgers ook openbare berichten over hun ervaringen met je bedrijf. Deze kunnen zowel positief als negatief zijn. Hoe dan ook: reageer altijd. En steeds op een beredeneerde, vriendelijke manier. Wanneer je klant ontevreden was, probeer dan tot een oplossing te komen. Anderen kunnen deze posts immers ook zien. Hoe meer mensen positief spreken over je bedrijf, hoe geloofwaardiger je overkomt. En weer zullen nieuwe mensen tot de conclusie komen dat uw bedrijf een goede optie is.

Een fout die de meeste bedrijven maken is content delen die ze zelf zouden willen lezen. Iets wat jij zelf interessant vindt, spreekt misschien jouw doelpubliek helemaal niet aan. Denk goed na over nuttige content die inspirerend is voor je lezers. Die je lezers willen delen met hun eigen netwerk. Je kunt je leden rechtstreeks vragen wat ze willen weten of je kunt kijken wat je concurrenten doen. Pleeg zeker geen plagiaat en doe nooit exact hetzelfde. Dit zal doorprikt worden en je merk zal afgestraft worden. Hou rekening met volgende tips:

  • Zorg ervoor dat de inhoud die je deelt, je merkimago ondersteunt. Voeg zeker af en toe wat humor toe aan je posts, maar overdrijf niet. Hou steeds je doelgroep in gedachten.
  • Zorg ervoor dat de toon en de inhoud van je post relevant is en overeenkomt met je andere berichten.
  • Zorg voor een consistent geheel dat je business in de kijker zet.
  • Gebruik Analytics om inzicht te krijgen in je volgers. Welke content vinden zij leuk? Stem je posts hierop af.
  • Maak gebruik van visuele content. Afbeeldingen garanderen tot 94% meer weergaven. Zelfs op Twitter kan je rekenen op twee keer zoveel shares en retweets dan de text-only berichten.
Het zorgt voor een hogere ranking in de zoekresultaten

Door aan SEO te doen, kun je meer relevant verkeer genereren van gebruikers van zoekmachines. Het is ondertussen bekend dat men slechts naar de eerste zoekresultaten kijkt. Groot gelijk dus dat je hier bij wilt komen te staan. Heel grote investeringen zijn hier niet voor nodig. Ook zonder advertenties kan je de positie van je website al verbeteren. Door de juiste keywords te integreren in je teksten bijvoorbeeld.

Toch is het niet genoeg om regelmatig je blog bij te werken en geoptimaliseerde title-tags en meta omschrijvingen te integreren. Google en andere zoekmachines houden ook rekening met de aanwezigheid op sociale media.

Social media do’s en don’ts

Do’s

Hou het kort en simpel

Social media werken vooral visueel. Te veel tekst leidt alleen maar af. Vaak wordt er zelfs een beperking opgelegd aan het aantal tekens dat je kunt gebruiken in je posts. Ook lokken kortere posts vaak meer interactie uit van volgers. Beperk je dus tot de hoofdboodschap en voeg links toe naar je website, je blogs en artikels etc.

Wees persoonlijk

Laat zien wie je bent en wat jou uniek maakt. Onderscheid je van je concurrenten. Alleen dan kun je een exclusieve band met je volgers opbouwen. Schrijf je posts in de stijl van je bedrijf en laat ze zien hoe het er aan toe gaat achter de schermen. Op deze manier geef je potentiële klanten een kijkje in je dagelijkse werking en dat vinden mensen leuk.

Reageer altijd op posts

Als iemand een gesprek met je aangaat, negeer je deze persoon toch ook niet? Wel, voor social media geldt hetzelfde. Zelfs wanneer iemand zich negatief over je uitlaat. Antwoord in dat geval dat je het jammer vindt dat diegene een slechte ervaring heeft gehad en probeer het probleem van je klant zo goed mogelijk op te lossen. Is dit niet mogelijk of is de klant in kwestie onredelijk? Leg dan kort uit waarom bepaalde zaken op een bepaalde manier geregeld zijn en probeer hierbij een discussie te voorkomen. Zolang je aantoont dat je wilt helpen en op zoek bent naar een oplossing, hoeft u zich geen zorgen te maken over uw imago.

Gebruik emoticons

Berichten met emoticons lokken doorgaans meer reacties uit en krijgen vaak meer likes en shares. Let wel op dat je niet overdrijft hierin. Te veel emoticons gebruiken oogt kinderachtig en onprofessioneel. In dit geval missen de emoticons hun doel. Niet elke post moet een lachend gezichtje bevatten.

De aanwezigheid op sociale media biedt dus zeer veel voordelen. Weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Laat je hierin begeleiden door Moxy. Contacteer ons.

Don’ts

Kwantiteit over kwaliteit verkiezen

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat je zo vaak mogelijk moet posten. Wanneer je post om te posten zal dat in je nadeel werken. Je volgers zullen zich steeds meer gaan irriteren aan je nutteloze posts en uiteindelijk je pagina ontvolgen. Post daarom alleen wanneer je iets interessants te melden hebt, dit vergroot dit de betrokkenheid van je volgers. Zo blijven ze nieuwsgierig naar je updates

Stockfoto’s gebruiken

Stockfoto’s zorgen niet alleen voor een slechte indruk, ze zijn bijgevolg ook slecht voor je conversie. Zorg dus voor levensechte foto’s. Heb je die niet? Huur dan een fotograaf in.

Alle social media kanalen inzetten

Het aantal social media kanalen blijft maar toenemen en de keuze is al enorm. Dit wil echter niet zeggen dat je ook op elk kanaal aanwezig moet zijn. Het heeft weinig zin om als technisch bedrijf actief te zijn op een kanaal als Pinterest. Dit kanaal wordt namelijk voornamelijk gebruikt als hobby en inspiratiekanaal waar afbeeldingen dienen om vrije tijd in te vullen. Ga voor de media waarvan je weet dat je doelgroep erop te vinden is.

Spel- en taalfouten

Het ligt misschien voor de hand, maar berichten vol spelfouten kunnen echt niet en komen zeer onprofessioneel over. Let daarnaast ook op je taalgebruik, past dit bij je doelgroep en kan iedereen je boodschap begrijpen?

Lees ook deze blogs


Back to top

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen op deze website of op “Aanvaarden” te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies, waaronder cookies van derde partijen.

Opgelet: sommige functies op de website zullen niet werken als u cookies uit zet.