Drones zijn ondertussen uitgegroeid tot de nieuwe selfiesticks. Steeds meer bedrijven zetten dronebeelden in en dat is niet zo gek. Door middel van dronebeelden kun je gemakkelijk een grote groep mensen in beeld brengen of een virtuele rondleiding geven en dat op een manier die je anders niet voor mogelijk acht. Wil je professionele dronebeelden? Dat kun je beter aan een specialist overlaten. Je mag namelijk niet zomaar gaan filmen met een drone. Er zijn heel wat regels en wetgeving waar je je aan dient te houden. Voor bepaalde beelden heb je zelfs speciale certificaten nodig. Een overzicht van wat je moet weten!
Wetgeving
De Belgische wetgeving richt zich in principe op 2 aspecten: de veiligheid en het behoud van privacy van de burger. Heb je een drone die minder dan een kilo weegt? Dan wordt het vliegen met deze drone onder privégebruik gerekend. Wanneer je privé met je drone vliegt, mag je maximaal 10 meter hoog vliegen en hoef je je drone niet in te schrijven. Je mag in dit geval ook enkel over privéterrein vliegen. Wanneer het terrein niet van jou is, dien je de eigenaar om toestemming te vragen.
Voor drones van meer dan een kilo, en zo zijn de meeste die momenteel in de handel zijn, gelden er andere spelregels. Daarvoor moet je een licentie hebben en dus moet je de nodige opleiding en examen volgen om deze te bekomen. Het lijkt een beetje op het examen van een klein vliegtuig,… maar dan met extra focus op de vliegtechnieken van een drone.
Je kan niet overal gaan vliegen
Wanneer je over een modelluchtvaartterrein vliegt, moet je de regels van de modelluchtvaart te respecteren. Wil je ergens anders vliegen, dan gelden de vereisten van klasse 2: het is verboden om je in gecontroleerd luchtruim te begeven en het is verboden over steden, gemeenten, personen en dieren te vliegen. Je mag niet hoger dan 45 meter stijgen en je drone dient lichter dan 5 kilo te zijn. De drone dient continue binnen het visueel bereik van de piloot te blijven en de piloot dient minimaal 16 jaar te zijn.
Alle andere gevallen vallen onder de klasse 1 vluchten. Je dient voor toestellen uit zowel klasse 1 als klasse 2 een opleiding te volgen en een examen af te leggen. Je drone moet geregistreerd zijn en over je moet over een certificaat van overeenstemming te beschikken. Voor dit certificaat van overeenstemming dient een schriftelijke aanvraag ingediend te worden bij de bevoegde instanties.
Verboden terrein
In welke klasse je ook van plan bent te gaan vliegen met je drone, op de volgende plaatsen mag je onder geen enkel beding opstijgen:
- Industriële complexen
- Steden en dorpen
- Boven grote groepen mensen
- Militaire gebieden/installaties
- Elektrische en nucleaire gebouwen
- Gevangenissen
- Luchtruimen met luchtverkeersleidingen
- Luchthavens
Je ziet, best dus 2 keer nadenken voor je een drone in de lucht stuurt. Meer informatie over het gebruik van dronebeelden? Bij Moxy zijn we hierin gespecialiseerd en hebben we de nodige certificaten. Geef ons gerust een seintje als we u kunnen verder helpen.
Lees ook deze blogs